DC verslaat DB bij voldoende rendement !

Geschreven door Peter op . Geplaatst in Onderzoek

Onderzoek wijst uit dat beschikbare premieregelingen meer pensioen op kunnen leveren dan bijvoorbeeld middelloonregelingen. Het resultaat van deze vergelijking staat en valt met het rendement dat wordt behaald en op welke wijze dit rendement wordt vertaald naar pensioenvermogen en indexatie.

Ook kosten spelen hierbij een rol. Vooral de kosten voor vermogensbeheer zijn essentieel. In de praktijk blijkt dat het inzicht in kosten voor vermogensbeheer scherpe analyse vraagt doordat verschillende termen worden gebruikt voor verschillende kosten. Gelukkig zijn aanbieders verplicht volgens wetgeving deze informatie te verstrekken.

Uit onze praktijk blijkt dat DC regelingen bij een rendement van 6 tot 7% al minimaal net zo goed presteren als middelloonregelingen bij pensioenfondsen. Wanneer de opgebouwde aanspraken in de middelloonregeling nog serieus worden geïndexeerd kan dat anders liggen, maar veel indexatie vindt op dit moment niet plaats. Veel pensioenfondsen moeten eerst hun kapitaaldek-kingsgraad op orde brengen alvorens een indexatie mogelijk wordt.

De combinatie van economisch scenario, de bedrijfssituatie en de situatie van pensioenfonds of verzekering-pensioenproduct bepaalt welk systeem de beste kwaliteit/prijs verhouding heeft. Die kennis is dan ook essentieel voor het maken van een juiste keuze van regeling en aanbieder.

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter